Länsi-Uudenmaan kuntajohto: Esitetty sote-rahoitusmalli on kestämätön

  • Jaa Facebookissa
  • Jaa Twitterissä
2.9.2020 klo 10.00

Länsi-Uudenmaan kymmenen kunnan luottamushenkilö- ja viranhaltijajohto kokoontuu keskiviikkona 2.9.2020 iltapäivällä keskustelemaan Länsi-Uudenmaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä sekä kuulemaan ministereiden ajankohtaisinfon sote- ja pelastustoimen uudistuksesta. Ministereiden Länsi-Uudenmaan maakuntatilaisuuteen osallistuvat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, sisäministeri Maria Ohisalo sekä pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist. Maakuntatilaisuutta voi seurata suorana klo 15 alkaen https://youtu.be/PqQZGD2uY9Y

Kunnissa valmistellaan parhaillaan lausuntoja hallituksen esitysluonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta ja maakuntien perustamista koskevaksi lainsäädännöksi. Lausunnot on jätettävä 25.9.2020 mennessä.

Uudistus vaikuttaisi merkittävästi kuntiin ja kunnalliseen itsehallintoon. Uusimaa on maakuntana erityislaatuinen. Se poikkeaa muista maakunnista olennaisesti erityisesti suuren väestömäärän, kantokyvyn sekä uudistuksen piirissä olevien organisaatioiden koon suhteen. Siksi Länsi-Uudellamaalla on ryhdytty valmistelemaan sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen yhteistä järjestämistä Uudenmaan erillisratkaisun mukaisesti. Erillisratkaisu huomioi Uudenmaan maakunnan sekä kuntien ja kaupunkien erityispiirteet paremmin kuin vaihtoehto, jossa Uusimaa muodostaisi yhden itsehallinnollisen sote-maakunnan.

Esitetyt sote-maakunnan rahoituksen määräytymiskriteerit ovat Länsi-Uudenmaan näkökulmasta kuitenkin kestämättömät. Esitys aiheuttaisi 70 miljoonan euron leikkaukset Länsi-Uudellamaalla verrattuna nykytilanteeseen. Leikkausta ei voi perustella nykyisellä palvelutasolla tai tuotannon tehottomuudella eikä uudistus tuo alueelle vastaavia uusia tehostamismahdollisuuksia. On todennäköistä, että rahoitus johtaisi Länsi-Uudellamaalla koko maan keskimääräiseen kehitykseen nähden perusteettomiin palvelutason leikkauksiin.

Suurin osa eli noin 80 prosenttia yleiskatteisesta rahoituksesta määräytyisi sairastavuuteen ja sosioekonomisiin tekijöihin perustuvan sote-palvelukertoimen perusteella. Asukasmäärän perusteella (€/asukas) määräytyisi vain vajaa 15 prosenttia rahoituksesta.  Hyvin pieni osa (alle 4 prosenttia) rahoituksesta määräytyisi vieraskielisyyden ja asukastiheyden perusteella. Esitetyt tarvetekijät ottavat heikosti huomioon metropolialueen erityispiirteet kuten väestön voimakkaan kasvun, muuta maata suuremman maahanmuuton sekä eriarvoistumiseen liittyvät haasteet kuten segregaation, syrjäytymisen ja päihteiden aiheuttaman ylikuolleisuuden. Ne myös poikkeavat huomattavasti nykyisistä rahoituskriteereistä.

Länsi-Uudenmaan kunnan- ja kaupunginjohtajat korostavatkin, että esitetty maakunnan rahoitusmalli ei ole uskottava ja kriteeristö on todellista väestötilannetta vääristävä. Siksi rahoitusmalli ja rahoituksen muutokset eivät ole hyväksyttävissä.

Uudistuksen tulisi johtaa sosiaali- ja terveyspalvelujen laadukkaampaan ja kustannusvaikuttavampaan järjestämiseen. Uudistuksessa olisi myös esitystä paremmin turvattava nykyisen kaltaisen julkisen, kolmannen ja yksityisen sektorin yhteistyön edellytykset.

Lisätietoja: 

Länsi-Uudenmaan kaupungin- ja kunnanjohtajat

Espoo, Jukka Mäkelä, p. 046 877 3953

Hanko, Denis Strandell, p. 050 464 1014

Inkoo, Robert Nyman, p. 040 149 3762

Karkkila, Tuija Telén, p. 040 801 6009

Kauniainen, Christoffer Masar, p. 050 411 0163

Kirkkonummi, Tarmo Aarnio, p. 040 821 8528

Lohja, Mika Sivula, p. 044 369 4321

Raasepori, Ragnar Lundqvist, p 040 480 4616

Siuntio, Juha-Pekka Isotupa, p. 044 386 1049

Vihti, Erkki Eerola, p. 044 467 5231

Lisätiedot tilaisuudesta Mari Immonen, p. 050 525 2706, mari.e.immonen@espoo.fi

Webinaari sote-maakuntatilaisuudesta 2.9.2020 klo 15 - 17   https://youtu.be/PqQZGD2uY9Y

Tilaisuus pidetään etänä Teams-ympäristössä